SCHEIDING VAN TAFEL EN BED OF BIRDNESTING

De term ‘Scheiding van tafel en bed’ wordt vaak gebruikt om de situatie aan te duiden dat partijen apart van elkaar gaan wonen. Het ‘Birdnesten’ is steeds vaker een goede tijdelijke oplossing om voor iedereen rust te creëren. In deze blog vind je een paar tips om dat goed te laten verlopen. Juridisch heeft het ‘scheiden van tafel en bed’ echter een heel andere betekenis. Het komt niet vaak meer voor. Deze blog beschrijft in het kort wanneer het nog wel handig kan zijn.

 

Apart van elkaar wonen

Als de situatie thuis te onrustig wordt door ruzies of juist ijzige stiltes dan kan het voor iedereen beter zijn als de ouders apart van elkaar gaan wonen. Onenigheid kost het hele gezin veel negatieve energie. Het geeft iedereen rust als de ouders dan een tijdje uit elkaar gaan. Vaak wordt dit aangeduid als ‘Scheiden van tafel en bed’, hoewel dat juridisch iets anders is, dat wordt hierna uitgelegd.

Het feitelijk uit elkaar gaan, waarbij de kinderen in de echtelijke woning blijven wonen en de ouders ombeurten voor ze zorgen, noemen we ‘Birdnesting’.

 

Hoe werkt Birdnesting?

Doel van Birdnesting is dat er rust komt. Meestal vinden de ouders een klein appartement waarin zij ombeurten verblijven als de ander thuis voor de kinderen zorgt. Als het huren van een appartement niet mogelijk is, zou je ook kunnen afspreken dat je alleen in het weekend de zorg voor de kinderen verdeelt, bijvoorbeeld van vrijdagavond voor het eten tot zondagavond na het eten. De ander moet dan voor dat weekend elders verblijf zoeken.

Het kan een time out zijn van een aantal maanden om uit te vinden of jullie nog met elkaar verder willen of juist daarna besluiten echt te gaan scheiden.

 

Wat maakt Birdnesting tot een succes?

Wil je dat dit goed werkt, dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de kinderen, financiën en praktische zaken.

  • Maak een weekkalender zodat de kinderen weten wie wanneer thuis is. Spreek af wat je nog wel samen doet, verjaardagen, 10 minuten gesprek op school, andere schoolactiviteiten.
  • Bespreek of de financiën doorlopen zoals altijd. Spreek met elkaar af dat jullie beiden geen grote uitgaven doen zonder voorafgaand overleg met de ander.
  • Wie gebruikt welke auto, hoe gaat het met de post voor de ander, laat je het huis (en ander het appartement) schoon achter met een goed gevulde ijskast en alle kleding van de kinderen gewassen, maak er concrete afspraken over.
  • Stel ook aan de orde wat jullie doen als er in deze periode een aantrekkelijke andere persoon voorbij komt.
  • Je kunt in deze tijd besluiten dat jullie elkaar helemaal niet spreken, behalve als ouders. Of je kunt deze tijd juist gebruiken om samen in relatietherapie te gaan.
  • Doe in deze tijdelijke periode in ieder geval niets dat onomkeerbaar is.
  • Ten slotte, gebruik de tijd waarin je de kinderen niet hebt echt voor jezelf. Me-time. Ontspannen, uitrusten, wandelen. Formeer een winning team, skip de mensen die met je meehuilen en ga om met mensen die kritisch durven zijn en je positief ondersteunen. Lees ‘Je wordt weer gelukkig’ van Eveline Jurry.

 

Wat zijn andere mogelijkheden?

Het is ook mogelijk dat een van beide ouders elders onderdak zoekt. Zie voor tijdelijke oplossingen bijvoorbeeld www.tussenhuis.nlwww.manonderdak.nlwww.nexthaarlem.nl en landelijk www.divorcehousing.nl en www.parentshouses.nl.

Bij een aantal van deze opties is het mogelijk om de kinderen te laten logeren. Wat een voordeel kan zijn is dat je contact hebt met anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Zo kun je elkaar een luisterend oor bieden, of tips. Het geeft je bovendien een eigen plek om tot rust te komen en de tijd om zelf andere woonruimte te vinden.

 

Wat is Scheiden van tafel en bed dan wel volgens de wet?

Het officiële ‘Scheiden van tafel en bed’ is een optie naast echt-scheiden. Je regelt dan met behulp van een advocaat-mediator of twee advocaten wel dat alle financiën worden afgewikkeld volgens jullie huwelijksvoorwaarden of de gemeenschap waarin jullie zijn gehuwd en je woont inderdaad niet meer samen, maar officieel blijf je nog wel met elkaar getrouwd. De scheiding van tafel en bed wordt door de rechtbank uitgesproken. Gedurende drie jaar kun je deze alleen samen omzetten in een definitieve echtscheiding, daarna kan ook een van jullie dat doen. Je kunt de Scheiding van tafel en bed trouwens ook weer ongedaan maken door een verzoek bij de rechtbank in te dienen.

Het kan een oplossing zijn voor mensen die in verband met hun geloof niet echt willen scheiden. Voordelen van een Scheiding van tafel en bed kunnen verder zijn dat het nabestaandenpensioen nog steeds voor elkaar wordt opgebouwd en soms is er recht op de alleenstaande ouderkorting. Je bent niet meer voor elkaars schulden aansprakelijk en je hebt geen recht meer op elkaars bezittingen, ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen financiën.

 

Overleggen wat het beste past in jouw situatie?

Elke situatie is weer anders. Het kan fijn zijn om met een ervaren deskundige te bespreken wat voor jou/jullie het beste zou kunnen werken.

Neem gerust contact met mij op via zon@zonmediation.nl of 06 21 808 608.

 

Mr. Marieke Zon

Advocaat, Mediator, Coach

zon@zonmediation.nl

06 21 808 608