Na scheiding op vakantie met je kinderen

Na scheiding op vakantie met je kinderen

Wil je na je scheiding met je kinderen op vakantie naar het buitenland? Ga op tijd even door onderstaande tips heen.

Gezag

Als jullie beiden het gezag hebben over jullie kinderen dan hebben jullie beiden toestemming van de ander nodig om met de kinderen naar het buitenland te gaan. Download hier het toestemmingsformulier.

Als de moeder alleen het gezag heeft dan heeft zij geen toestemming  nodig van de vader om met de kinderen naar het buitenland te gaan.

Reisdocument kind

Je kinderen hebben zelf een geldige ID kaart of een paspoort nodig. Als dat is verlopen heb je voor het aanvragen van een nieuwe ID kaart of paspoort de toestemming van de andere ouder nodig, als die mede het gezag over de kinderen heeft.

Toestemming andere ouder vertrek

Als de andere ouder het gezag over de kinderen heeft, dan moet je die dus tijdig informeren en vragen om toestemming. De toestemming wordt gegeven door het invullen van het Formulier Toestemming reizen met minderjarigen naar het buitenland.

Wat neem je mee als je op vakantie gaat

  1. Ingevuld en door de andere ouder met gezag ondertekend toestemmingsformulier
  2. Kopie paspoort andere ouder
  3. Recent uittreksel uit het BPR, opvragen bij de gemeente
  4. Recent uittreksel uit het gezagsregister, opvragen bij de rechtbank
  5. Beschikking rechtbank over gezag en omgang
  6. Ouderschapsplan
  7. Kopie van de retourtickets

Ook als de andere ouder geen gezag heeft is het slim om de stukken 3 tot en met 6 mee te nemen. Je kunt daarmee aantonen dat jij alleen het gezag hebt.

Wat als de andere ouder toestemming weigert?

In dat geval kun je als je op tijd bent contact opnemen met een mediator om samen te bespreken wat de bezwaren zijn van de andere ouder. Het is natuurlijk het beste als jullie daar samen uitkomen. Lukt dat niet, of is er niet genoeg tijd meer, dan kun je via een advocaat de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming te verlenen om met je kinderen op vakantie te gaan naar het buitenland. Een goede, ervaren mediator bij jou in de buurt vind je op www.verenigingfas.nl.