Door mijn jarenlange ervaring als advocaat en mediator kan ik personen in een conflict zodanig begeleiden dat zij daarna desgewenst samen verder kunnen.

De belangen van de kinderen staan voor mij voorop. In mediation verbind ik partijen als ouders en begeleid ze bij het zorgvuldig afwikkelen van de financiële en juridische gevolgen van de scheiding. Ik ben integer, heb een directe aanpak en respect voor beide partijen. Het is mooi te zien hoe mensen door de juiste interventies weer met elkaar in contact komen, begrip voor elkaars handelen krijgen en langzaam in staat zijn vertrouwen in elkaar op te bouwen. Ik ben trots op mijn cliënten die zo samen een oplossing bereiken waarmee zij verder kunnen.

Je kunt nu alvast zelf aan de slag met het voorbereiden van je echtscheiding. Zo kun je straks efficienter van start en bespaar je kosten. Klik op onderstaande button om de lijst met benodigde stukken te downloaden.

De werkwijze van ZonMediation

  • Eerste korte telefonische introductie. We bespreken jullie situatie en mijn werkwijze in 30 minuten.
  • Je ontvangt een prijsopgave. Na akkoord plannen we de eerste sessie in.
  • Na afloop van elke sessie plannen we een volgende sessie in.
  • We werken toe naar een getekend convenant. Een document waar jullie afspraken in beschreven staan.

Stel direct je vraag

Vul onderstaand formulier in en ik neem direct contact met je op. Liever snel antwoord? Bel tussen 9.00 en 18.00 naar …

Een scheiding - wat kun je verwachten?

Meestal word ik gebeld door een van beide partners. In dat gesprek geef ik je veel praktische informatie over het verloop van een scheiding. Ook geef ik meteen al tips voor de eerste moeilijke periode en voor een scheiding met kinderen. Natuurlijk kan ook de andere partner mij later bellen, omdat het belangrijk is dat je een klik hebt met je mediator. Zie ook mijn gratis webinar https://www.slimmerscheiden.nl/webinar/.

We maken een afspraak voor een eerste gesprek. Daarin wordt de mediationovereenkomst doorgenomen en ondertekend. Ieder geeft vervolgens aan wat het doel is van de mediation en wat jullie van mij verwachten. We gaan in op jullie communicatie en waar die verbeterd kan worden. Dat is niet alleen handig voor een geslaagde mediation, maar echt belangrijk voor een goed voortgezet ouderschap na scheiding. Verder bespreken we of er dingen zijn die met spoed moeten worden besproken. Ook nemen we door wat de gevolgen zijn van jullie echtscheiding (of beëindiging van jullie samenwoning). Voor de begeleiding van ouders en kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan werk ik al jaren samen met psychologen en kindertherapeuten. Dat is een parallel traject, waardoor een stevige en positieve basis wordt gelegd voor goed ouderschap na scheiding.

Tijdens de volgende bespreking gaan we inhoudelijk op de gevolgen van de echtscheiding in. Ik maak zelf de draagkrachtberekeningen en neem die met jullie door. De berekeningen kunnen naar wens worden aangepast, zodat het resultaat van die andere input meteen duidelijk is. We nemen ook de huwelijksvoorwaarden of samenlevingsovereenkomst door en bespreken wat daar in staat. In de meeste gevallen is het mogelijk om nu af te wijken van die oude overeenkomsten. Jullie kunnen zelf samen beslissen welke alimentatie jullie redelijk vinden en voor welke periode. Ook kunnen jullie in overleg afwijken van jullie huwelijksvoorwaarden/samenlevingsovereenkomst. Ik houd wel in de gaten of er geen ongewenste fiscale gevolgen uit voortkomen en werk daarom nauw samen met een ervaren fiscalist.

Als er uiteindelijk op alle punten overeenstemming bestaat maak ik de overeenkomst, het convenant. Na ondertekening stuur ik dat naar de rechtbank. De procedure is helemaal schriftelijk, jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Ongeveer vier weken na ondertekening van het convenant hebben jullie meestal de beschikking van de rechtbank. Die moet daarna worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dan pas is de scheiding officieel rond.

Het hele traject kan binnen drie maanden rond zijn. Dan moeten jullie wel al zelf goed zijn voorbereid (bijvoorbeeld op www.slimmerscheiden.nl). Meestal duurt het iets langer. Maar een goede voorbereiding van je scheiding blijft altijd slim. Zo weet je wat je te wachten staat en heb je van tevoren al nagedacht over verschillende mogelijkheden om er samen uit te komen. Een gemiddelde scheidingsmediation kost ongeveer € 5.000 incl btw. Het hangt altijd af van de voorbereiding en van de emoties hoeveel tijd (en dus geld) er nodig is om tot overeenstemming te komen. Daarom kan het soms goed zijn om eerst een time out te nemen. Zie daarover mijn blog Scheiden van tafel en bed of Birdnesting.