8 gouden tips

80% van de scheidingen gaat wel goed – HOE DAN???
-
Orde in de chaos
Download het gratis webinar op www.slimmerscheiden.nl/webinar/. Daarin vind je praktische tips voor die eerste chaotische periode nadat jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. Van kinderen tot huisvesting en financien, alles wat in die eerste weken speelt komt in het webinar aan de orde. Zo wordt de onoverzichtelijke zwarte toekomst ingevuld en kun je er zelf meer structuur in aanbrengen. Zo krijg je meer grip op de situatie, wat meer rust geeft in jullie gezin.
-
Verzamel een Winning Team
In haar boek Je wordt weer gelukkig (Happy again) beschrijft Eveline Jurry onder meer hoe belangrijk het is om een goed team om je heen te verzamelen. Maak eens een lijst wie je nodig hebt en wie in jouw vriendenkring daar geschikt voor zou zijn:
Iemand die constructief en ook kritisch met enige afstand, met je meedenkt.
Iemand die verstand heeft van financiën
Iemand die met je mee gaat om huizen te bekijken
Iemand om mee te lachen
Iemand om mee te huilen
Iemand om mee te sporten
Iemand die jouw mails screent voordat je ze aan je ex verstuurt
Let op: mensen die zelf in de problemen zitten of je nieuwe partner horen niet in jouw winning team. Je kinderen ook niet.
-
Zorg goed voor jezelf
Een scheiding levert veel stress op en is voor de meeste mensen een uitputtingsslag, vaak zitten mijn cliënten tegen een burn-out aan.
Alleen door te bewegen raak je je stresshormonen kwijt. Of je nou elke dag wandelt met of zonder hond, hardloopt, fietst of zwemt maakt niet uit. Kies wat bij jou past. Lukt het je niet om dat zelf te doen, zoek dan iemand met wie je het samen doet. Of sluit je aan bij een loopgroep bij jou in de omgeving, zie bijvoorbeeld www.mindfulrun.nl voor mindful run of mindful walk. Door buiten te sporten slaap je ook beter. Dat kun je goed gebruiken.
Ook als je alleen bent is het belangrijk dat je gezond eet. Neem de tijd om verse ingrediënten in huis te halen en lekker voor jezelf te koken.
Opruimen geeft vaak ook energie, al doe je elke dag een kwartier, dan brengt dat een hoop rust en ruimte.
Bedenk of je begeleiding nodig hebt van een coach of psycholoog die je op een professionele manier kan helpen om anders tegen het leven aan te kijken.
-
Niet elke dag met je scheiding bezig zijn
Als je elke dag de hele dag je scheiding ergens in je hoofd hebt dan levert dat nog meer stress op. Besluit dat je dat niet wil. Reserveer een dagdeel per week om van alles uit te zoeken, afspraken te maken die met de scheiding te maken hebben en erover na te denken. Denk je er op een ander moment toch aan, maak dan een notitie in een schrift dat je daar speciaal voor aanschaft.
Lukt het je nog niet om het te beperken tot een dagdeel? Maak er dan twee dagdelen van, of stel een uur per dag in.
-
Zie je ex voortaan als de andere ouder van je kinderen
Jullie kinderen houden van jullie en jullie houden van jullie kinderen. Als je in het bijzijn van je kinderen over hun andere ouder praat, doe dat dan altijd positief. De kinderen van Villa Pinedo zeggen heel duidelijk dat zij zichzelf aangesproken voelen als een ouder negatief over de andere ouder praat.
Gebruik de tijd dat de kinderen niet bij jou zijn echt om zelf bij te komen. Om leuke dingen te doen, met en zonder vriend(inn)en. Laatst sprak ik een gescheiden vader die vertelde dat de scheiding, hoewel het een moeilijk en verdrietig proces was, hem twee cadeautjes had gebracht:
- Hij zag zijn kinderen door de scheiding veel vaker en intensiever dan toen hij nog getrouwd was. Ineens was het wel mogelijk dat hij later op zijn werk kwam en als de kinderen bij hem waren dan had hij ook alle verantwoordelijkheid en had hij echt contact met ze;
- Als de kinderen niet bij hem waren had hij echt tijd voor zichzelf. Dat had hij in jaren al niet meer gehad. Geen rekening hoeven houden met iemand, zelf besluiten wat hij wilde gaan doen, wat een vrijheid ineens.
-
Werk aan je communicatie als ouders
Het scheidingsproces is niet alleen het uiteengaan van jullie als partners, maar ook een nieuwe start als ouders onder twee daken. Het opstellen van het ouderschapsplan is dan ook met name van belang voor het invullen van jullie ouderschap na scheiding. Zoek een goede kindertherapeut (www.youke.nl), pubercoach (www.depubercoach.nl), kinderpsycholoog (www.psychotherapeutenteamherengracht.nl, www.piphilversum.nl) of een andere begeleider voor positief en bewust ouderschap na scheiding (bijvoorbeeld www.evafabius.nl). Ook de online cursus voor ouders van www.villapinedo.nl is echt een aanrader.
Voor afspraken die met de kinderen te maken hebben kun je voor kleine kinderen een maandkalender uitprinten, inkleuren en invullen, voor oudere kinderen werkt een Google agenda voor het hele gezin vaak goed. Ook het schriftje dat met de kinderen heen en weer gaat is voor sommige mensen een werkbare oplossing. Een tip uit mijn praktijk: zet ook de leuke dingen in het schriftje, voorvallen die je anders bij thuiskomst aan de andere ouder zou hebben verteld.
Maak voor je ex een speciaal mailadres, waar jij op kunt kijken als jij dat zelf wilt. Het geeft rust als je weet dat je niet onverwacht verrast kunt worden met een bericht van je ex.
Ook voor whatsapp en sms kun je met elkaar afspreken dat je dat bewaart voor relevante berichten over de kinderen die niet kunnen wachten tot het wisselmoment.
En bellen zou je kunnen bewaren voor echte spoedgevallen, of je kunt een moment per week afspreken, zodat jullie daar allebei rekening mee kunnen houden.
-
Bereid je goed voor
Het is belangrijk dat je al van tevoren goed geïnformeerd bent over alle gevolgen van jullie uiteengaan. Zo krijg je grip op je scheiding en kun je stap voor stap meer structuur aanbrengen in je toekomst. Voordat je naar een advocaat scheidingsmediator gaat kun je al heel veel zelf doen. In het online stappenplan van slimmer scheiden (www.slimmerscheiden.nl) vind je alle relevante informatie over de juridische, financiële en fiscale gevolgen van je scheiding met handige overzichten die je zelf kunt invullen en een lijst van alle stukken die je nodig hebt. Daardoor weet je wat je te wachten staat, ga je goed voorbereid de mediation in en verloopt die veel soepeler en efficiënter.
Ga naar een professionele advocaat scheidingsmediator die jullie echt goed kan begeleiden in het mediation traject en die uiteindelijk een goede overeenkomst (convenant) kan opstellen, waar je later geen conflicten over kunt krijgen (www.verenigingfas.nl).
-
Verder met je leven
Bedenk dat jullie samen ook veel mooie jaren hebben meegemaakt. Kijk de fotoboeken nog eens door. Houd die goede herinneringen vast en laat de nare periode van rond de scheiding langzaam naar de achtergrond verdwijnen.
Je weet dat je opnieuw kunt beginnen. Dat heb je immers al vaak gedaan, als kleuter naar de basisschool, in een nieuw sportteam, op jezelf gaan wonen, verhuizen naar een nieuwe stad. Je kunt ook nu weer een nieuwe start maken. En als je op een goede manier de gevolgen van je scheiding afrondt, kun je met je ex ook samen verder als ouders van jullie kinderen.
Mr. Marieke Zon
Advocaat, mediator en coach in Naarden
www.zonmediation.nl
Zon@zonmediation.nl
06 21 808 608